streda 28. augusta 2013

Osem dôvodov, pre ktoré by som nechcel byť Danielou Hantuchovou



Dôvod prvý:  nezniesol by som tú ohavnú čelenku. Jej praktické využitie chápem, ale žiadam o dramatický estetický zásah odborníkov.  

Dôvod druhý: hoci by som bol pomerne dobrý v športe, ktorému sa venujem s plným nasadením, ľuďom by bola viac známa iná slovenská tenistka s menom koreňa tulipánu (rozumej Dominika)

Dôvod tretí: ktokoľvek by si mohol vygúgliť, koľko kíl aktuálne vážim (viď. wikipédia, Daniela má 62 kíl). Nevidím dôvod na zdieľanie tejto informácie ani so sebou samým, nieto ešte so zvyškom sveta. 

Dôvod štvrtý: polka planéty by pravidelne počúvala, aké zvuky vydávam pri prehnanom mávaní rukou a v rámci zábavy pri pive v krčmách a baroch si ich zamieňala so zvukmi vydávanými pri iných nešportových aktivitách. Ďakujem, nechcem. 

Dôvod piaty: vidieť ma držať v ruke raketu je asi ako vidieť pandu veľkú (Ailuropoda melanoleuca) obsluhovať umývačku riadu. Je to smutno-smiešne, nemotorné a sledovať to by malo byť osobitným predpisom zakázané dospievajúcej mládeži.

Dôvod šiesty: rozhovory s novinármi po odohranom zápase, brrr. Už len keď kráčam z posilňovne upachtený a upotený podzemnou garážou, viem si živo predstaviť , čo by som asi v tej chvíli povedal štábu na čele so športovou redaktorkou na prahu menopauzy v neslušivom polyesterovom sivom kostýme, ktorá sa ku mne rúti s mikrofónom obaleným penou s nápisom Tennis Channel a otázkou ako sa mi cvičilo/hralo: „ ... (dlhý sústredený pohľad do kamery) ... som spotený asi ako plantážnik monokultúrnej plodiny z Malajzie, z mojich ponožiek by sa dal dlhšou filtráciou pripraviť alkohol vhodný pre ponuku samoobslužného bufetu Rohlík a moje brušné svaly ešte teraz prežívajú posttraumatický šok z toho, že som ich po presne pätnástich rokoch prebudil. (pohľad na redaktorku) Ak teda nechcete, aby pletivo mojej rakety omotalo váš krk a aby som vás neťahal až k odstavenému autu, ustúpite rozumne sama bokom.“

Dôvod siedmy: krátke sukne mi vôbec nesvedčia.  A hrať tenis v púzdrovej čiernej by bolo sakra ťažké.  

Dôvod ôsmy: ťažko sa zmierujem s verdiktami. V snahe dosiahnuť spravodlivosť by som sa zrejme nejedenkrát štveral po rebríku za rozhodcom vydiskutovať si jeho názor. A to sa v tak krátkej sukni fakt nerobí (opätovne argument pre dlhšiu púzdrovú).

pondelok 26. augusta 2013

Safari glamour


Áno, viem, niekoľkokrát som sa veľmi jasne vyjadril, že zvieracia potlač, safari téma, či ZOO inšpirácia sú passé a dámy by sa mali tohto štýlu vzdať. Niekoľkokrát som však aj rovnako jasne interpretoval názor, že žiadny módny návrhár či módna značka už podľa mňa nič prevratné nevymyslia a preto voilá – safari téma je späť!  Nazvime to revival a bude to super (krútim neveriacky hlavou zľava doprava a späť) !

K leopardím, tygrím alebo akýmkoľvek iným vzorom patriacim do zvieracej ríše som osobne nikdy nepocitovaľ špeciálnu afinitu. Svojou výraznosťou hraničia s miernym vulgarizmom a pútajú častokrát až neželanú pozornosť. Viaceré módne značky sa však rozhodli, že siahnu po tejto potlači a budú ju aplikovať na doplnky, topy i spodné časti oblečenia. Dá sa povedať, že sa im pri nákupoch nevyhnete.

Napriek tomu je však nutné podotknúť:  či sa modely ašpirujúce na konflikt s ochrancami zvierat stanú súčasťou vášho šatníka alebo nie, je vyslovene vo vašich rukách. Obchody sú stále plné šatstva, vďaka ktorému môžete vytvoriť pútavý, zaujímavý a trendový outfit. Ak z akýchkoľvek dôvodov na safari téme trváte, páči sa vám a vašou túžbou je štýlovo a vkusne ho zakomponovať do  vášho šatníka, prijmite prosím niekoľko užitočných rád:
  • Nenazývajte prosím všetky druhy potlače leopardími. Rozlišujeme leoparda, tigra, či zebru a ak vám unikli niektoré z hodín prírodovedy na základnej škole a nechcete svojmu okoliu  spôsobiť zbytočné pobavenie – používajte uniformné označenia „safari vzor – zoo vzor“.
  • Nie je vyslovene nevyhnutné sa prostredníctvom oblečenia na jednu zo šeliem zmeniť. Pravidlo „menej je niekedy viac“ platí pre zvieraciu potlač dvojnásobne. Ak siahnete po vrchnom ošatenstve leopardieho vzoru, odporúčam, aby to bola iba blúzka prípadne iba sukňa. Nemá veľký význam kombinovať vrchnú i spodnú časť oblečenia v jednotnom prevedení, málokedy sa vám totižto môže podariť, že natrafíte na látku rovnako štrukturovanú a v konečnom efekte budete pôsobiť viac komicky, než štýlovo.
  • Nič nepokazíte voľbou tematicky rovnakých doplnkov. Lodičky a opasok v leoparďom prevední dokážu outfit patrične oživiť a pridať mu punc originality. V tomto smere však netreba opätovne nič riskovať, ideálne je nakupovať doplnky tohto typu u jedného výrobcu, kde je identická materiálova štruktúra spravidla garantovaná.
  • Trendom jesene 2013 je monochromatická vizáž a s ňou súvisiaci vzor zebra. Zebrové svetre, sukne, blúzky ba i mokasíny – to všetko nájdete v kolekciách značiek dostupných aj na našom trhu. V kombinácii s červenou farbou, ktorá vytvorí na pozadí čiernobieleho outfitu výrazný farebný akcent, sa z vás môže stať dokonalá, neprehliadnuteľná  a štýlová dáma.
Pero a papier môžete odložiť, nadýchnuť sa a vystrieť boľavé ruky. Aby sme nezostali len pri teoretických poznatkoch, tu je niekoľko inšpirácií, vďaka ktorým sa aspoň priblížite k ríši zvierat:
  • Puritáni a Kočišík, skočte si po kyslíkovú masku - áno, safari vzory zasiahli aj pánsku módu. Na tomto outfite je zastúpená výraznou bundou - no, akého vzoru? Schválne? Je to vačica? Je to lev? Je to gepard? Skúste hádať. Biela bavlnená košeľa, slim-fit jeansy a biele tenisky hrajú síce druhé husle, ale robia to s nezameniteľným šarmom. Jemnú provokáciu som si dovolil na poli doplnkov, nie je nevyhnutné sa mojej predstave prispôsobiť. 

  • K dispozícii máme menej zaväzujúci outfit, kde safari vzor ovládol iba topánky a opakuje sa v jemnom akcente na tričku. Bunda s asymetricky našitým zipsom a širokým límcom pôsobí dostatočne rockersky, jej mierne femínneho strihu sa netreba určite báť. Čierne slnečné okuliare a väčšia čierna taška budú čerešničkou na pánskom zoo outfite. 

  • Púzdrová sukňa s leopardím vzorom a blúzka s apartnou čiernou mašľou tvoria základ outfitu, ktorý je aplikovateľný azda aj v biznis móde. Jemné strieborné náušnice, decentná kabelka a čierne lodičky s otvorenou špičkou budú zárukou úspechu na vašom pracovnom jednaní. A stále môžete byť verná svojej safari téme. Vrrrr ... 

  • Druhý dámsky outfit v poradí sa drží zubami nechtami práve spomínaného hesla "menej je niekedy viac". Aby sme to teda neprehnali, základ outfitu tvoria jeansy, šifónová blúzka a klasické sako princess strihu. Safari téme sme zostali verní na mokasínach a náramku - sú v módnom zebrom prevedení. Čierna listová kabelka a opasok so striebornou aplikáciou sa podpisujú na dokonalom výsledku nenápadného a štýlovo zladeného príkladu oblečenia. 

  • Outfit veľmi podobný prvému v poradí, avšak po dôkladnom zvážení treba uznať, že pôsobí viac chic a sexi. A to najmä vďaka odhaleným ramenám a aplikácii zlatej farby na doplnkoch a kabelke. 

  • Záverečným príkladom zostanem absolútne verný súčasnému jesennému trendu - monochromatické prevedenie s jediným farebným prvkom. Nebojte sa do tohto outfitu zakomponovať prípadne aj pozdĺžny náhrdelník v zlatej farbe, zdanlivo jednoduchému strihu svetra by určite pomohol. Ak nie ste fanúšikmi zlata, so striebornými doplnkami určite nič nepokazíte. 


A na záver už len pre istotu:
TOTO JE ZEBRA

TOTO JE LEOPARD

A TOTO JE SURIKATA

A TOTO JE LAMA 
(ktorej padá viečko a ide rýchlo napísať sms Zdene S., nech dá nejaké kvalitné kontakty ...)

Fotografické zobrazenie jednotlivých produktov je výlučným majetkom spoločností uvedených v popisku obrázka a je chránené autorskými právami.