streda 21. augusta 2013

Preppy chic - štýl alebo neštýl?

Uvedomujúc si dostatok môjho briskného a pohotového humoru na tomto blogu a podľahnúc tlaku minoritnej skupiny divákov, ktorí sa dožadujú spočinúť svojim pohľadom na mojej “práci” - hoci teda, úprimne, nie som štukatér ani maliar, moje “práce” len tak voľne dostupné naozaj nie sú – venujem sa dnes  odbornejšej a snáď viac prospešnej téme.

Preppy chic. Čo konkrétne odzrkadľuje tento štýl? Pod pojmom “preppy” si možno predstaviť osobu, ktorá je konzervatívna, verná klasike. Z hľadiska príjmov nepatrí ku skupine extrémne bohatých, v našich pomeroch sa jedná skôr o typického príslušníka strednej triedy.  V oblasti módy patria k najväčším producentom tohto štýlu značky ako Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, či Lacoste. Súčasťou tohto trendu sú polo tričká, šortky, svetre s výstrihom tesne pri krku, či saká s dvojradovým zapínaním. Na poli doplnkov sú to napríklad klipsne na papierové peniaze, klasické napodobeniny perlových náhrdelníkov, v prípade možnosti vzorované materiály.

Preppy chic je štýlom šitým na mieru skôr ženám, ktoré by mali dodržať niekoľko hlavných princípov a pravidiel:

  • Z hľadiska účesu je základom konský chvost, vyčesaný vyslovene dohora. Ak si to žena z akýchkoľvek dôvodov nemôže dovoliť, nemala by podceňovať doplnky do vlasov – spona v tvare kvetu – vlasy by mali každopádne odhalovať tvár a podčiarknuť jej črty.
  • Dôležité je neprehnáňať to s make-upom. Efektný lesk na pery, trochu maskary a jemne linky v oblasti očí – s tým si tento trend bohato vystačí.
  • Nezabúdajte na náhrdelníky. Obyčajné perly, alebo výraznejšie náhrdelníky, ktoré prirodzene dotvarujú opticky siluetu vašej postavy – to je základ preppy štýlu.
  • Prichádzame k tomu najdôležitejšiemu – oblečenie. Základ preppy chic tvoria polo tričká. Samé o sebe síce nevyzerajú zle, ideálne je ale doplniť ich velúrovou mikinou alebo svetrom s výstrihom do “V” či rolákovým límcom. Tričká s potlačou nie sú určite na zahodenie, zabudnite však na akékoľvek nevhodné či vulgárne nápisy. Skúste tiež kombinovať tričká s krátkymi rukávmi s kvetinovou potlačou s neutrálnou farbou (t.j. čierna, biela, hnedá). Nezabúdajte na dlhé svetre. Kráľovsky modrá, gaštanovo-hnedá, či zelená. Každá farba môže byť v prípade preppy chic vhodná.
  • Minisukne, šortky, jeansy – to všetko bude fungovať. Vždy iba dbajte na vhodnú kombináciu s topom. Skladané skrátke ukne, v kombinácii s legínami sú tiež správnou voľbou. Vyhnite sa v prípade tohto štýlu denimu s prehnanou potlačou alebo dizajnom, t.j. dierami, nadmerným vyšúchaním a pod. – ideálnou voľbou sú skinny jeans.
  • Obyčajné klasické tenisky s vysoko vyrolovanými ponožkami rôznych farieb – to je základ preppy chic štýlu. Verné môžete ostať aj kotníkovým čižmám či topánkam, v kombinácii s jeansami určite nebudú sklamaním.
  • Vlnené kabáty, kabáty s dvojradovým zapínaním a nápadnými veľkými gombíkmi – to sú detaily, ktoré urobia váš výsledný outfit dostatočne “preppy”.
  • Základom outfitu z oblasti doplnkov sú výrazné náhrdelníky a náramky. Odporúčané sú veľké, chic náramky, v prípade, že máte radšej male náramky, treba ich na ruke sústrediť niekoľko. Veľmi chic a trendové sú aj šály a šatky, najmä v zelenej alebo veselej ružovej farbe. Samozrejme farebné ladenie je potrebné podriadiť zvyšku outfitu.
Milí páni, dobrá správa. Preppy chic nie je len dámskou záležitosťou, dizajnéri a návrhári mysleli i na pánske pokolenie. Či už ste dáma alebo pán, nechajte sa inšpirovať niektorými mojimi nápadmi:
  • Kombinácia polo trička s výraznou kvetinovou potlačou - v dnešnej dobe mimoriadne módnou - s bavlnenými šortkami, doplnená čiernou úzkou saténovou kravatou, čiernym jednoduchým klobúkom a doplnkami v hnedej farbe. Nič nepokazíte ani nižšími teniskami v odtieni, ktorý vytvorí akcent k potlači zvýraznenej na tope. 

  • Druhý outfit je typickým príkladom trendov značky Tommy Hilfiger. Známe a mužmi vyhľadávané polo tričko treba vrstviť na bavlnenú košeľu bielej farby. Farebný akcent vo vrchnej časti outfitu dosiahneme čiernym motýlikom - nič nepokazíte ani hrubším kravatovým uzlom - pričom čiernu farbu ďalej opakujeme na doplnku v podobe hodiniek, či náramku. Klasický strih jemne vyšúchaných jeansov s jednoduchými šedými teniskami v šedej alebo tmavošedej farbe sa podpíše na výslednom veľmi sviežom a zaujímavom outfite. 

  • Spomínaná predĺžená skladaná sukňa čiernej farby je skombinovaná s veľmi módnou bielou blúzkou. Zaujímavými prvkami v outfite sú mašľa pod krkom a lodičky žltej farby. Tie jediné tvoria výrazný farebný akcent celého outfitu, pričom sa nemusíte báť a môžete siahnuť napríklad aj po lodičkách červenej farby. Jemnosť tohto outfitu podčiarkne perlový náramok a červený rúž pridá na zvodnosti každej žene. 

  • Preppy chic určený pre typický biznis dress code. Čierna volánová sukňa odľahčí prísnosť celého outfitu, jednoduchá biela blúzka bude oživená vďaka výraznému náhrdelníku. Z hľadiska farebnosti určite zaujme kabelka v trendovej blankytnomodrej farbe. 

  • "Preppy chic" je nápadané podobný aj známemu "rockabilly" štýlu. AK sa nebojíte pútať pozornosť, práve Vám sú určené čierne kožené šortky. Blúzka v monochromatickom prevedení získa sviežosť najmä vďaka výraznému červenému saku. Putfit je doplnený klasickými kotníkovými čižmami a cross-body kabelkou. Ak siahnete po tomto type náramkov, určite nič nepokazíte. Módne okuliare v čiernom ráme dodajú dáme s výzývavým outfitom trochu tajomnosti. 

  • Červená kockovaná košeľa s mierne maskulínnym vzhľadom bude ženskejšou vďaka denimovým šortkám, no saku s dvojradovým zapínaním urobí tento outfit opätovne viac prísnym. Z hľadiska výberu jednotlivých prvkov oblečenia sa jedná o takmer ukážkový príklad preppy chic štýlu. Červené legíny či pančucháče môžu pomôcť dámam, ktoré nechcú odhaliť holú kožu a štýlové slenčné okuliare sú len čerešničkou na torte zvanej "preppy". 



SO - LETS GET PREPPY!

Fotografické zobrazenie jednotlivých produktov je výlučným majetkom spoločností uvedených v popisku obrázka a je chránené autorskými právami.

nedeľa 18. augusta 2013

Lekcie sarkazmu - ako vnímať svoj zovňajšok

Pred natáčaním ďalšej časti Nákupných maniačok som absolvoval krátky, intenzívny a výživný rozhovor s jednou milou redaktorkou Katkou. Medzi inými padla aj otázka, či neľutujem svoju účasť v tejto módnej šou. Moje spontánne “určite nie” bolo síce z hľadiska dôveryhodnosti neotrasiteľné, hlavou mi však preblesklo niekoľko pútavých momentov spojených s mojou “mediálnou kariérou”. Medzi inými najmä komentáre bežného diváka, v rámci ktorých v mojej slonej pamäti utkveli najmä nasledovné:
  • mám údajne oči ako jašterica, dokážem separátane krúžiť ľavou i pravou očnou buľvou (túto špeciálnu schopnosť plánujem využiť na sklonku svojho života, kedy ju s trochou šťastia určite premením vo skvelé divácke číslo ako člen cirkusu Mario Zacchini),
  • som hrdým majiteľom tzv. strechoidného obočia (prosím čítať bez zjavných sklonov a pokusov o cudzokrajný akcent, jedná sa prosto o strechu – pokrývku obydlia), vďaka ktorému vyzerám, ako keby som sa celý život čudoval (po prečítaní tohto komentára som mal popravde svoje strechoidné obočie zdvihnuté až niekde pri krku veru, tak som sa začudoval),
  • mám účes ako po výbuchu v Nagasaki a evidentne nebudem buzerant (dúfam, že duchovia obetí 2. svetovej vojny zo zmieneného mesta budú robiť autorovi tohto statusu spoločnosť pri nočnom samovoľnom posúvaní predmetov v jeho obydlí aspoň ďalších desať rokov),
  • podľa účesu vyzerám, ako keby som sa dobre vyspal (kiežby som sa s tým výčesom každé ráno zobúdzal, stíhal by som električku),
  • rozišiel som sa s frajerom a preto som sa obliekal v strese (milé dámy, milí páni, to len dokazuje, že oblečenie je vyslovene zrkadlom minimálne 20tich posledných rokov vášho života, preto je potrebné si na ňom dať záležať – vo vašom okolí existujú totižto ľudia, ktorí dokážu odhadnúť aj váš aktuálny emočný stav)

Prvotná reakcia na tento druh komentárov býva vždy pomerne emotívna, s odstupom času však musím uznať, že som sa venoval serióznemu bádaniu a zistil som, že ma slovenská pospolitosť mohla vidieť takto:


 … ale napríklad aj takto:


… nehovoriac o tomto:


… čo mohlo vyzerať takmer takto:


 Stále mi však nejde do hlavy jeden pár v produktívnom veku, ktorý ma zbadal v nemenovanom nákupnom centre a keď mal pocit, že som v dostatočnej vzdialenosti na prijímanie zvukových signálov, dovolila si mužská časť páru smerom ku mne predniesť nezanedbateľnú poznámku: “To je ten ko*ot z piatku.” Zarazilo ma to, pretože si vážne nepamätám, že by som niekedy vyzeral takto:

"nepublikovateľná fotka mužských genitálií väčších rozmerov"
Môj výzor navyše nenechal chladnou ani významnú osobnosť verejného života:


Tak či onak: nie, neľutujem svoju účasť v tejto módnej šou.


Na záver si dovolím len:

                                                        ???