streda 4. septembra 2013

Kto to klope na dvere? Kožená bunda!

Bunda, sako, kabát - toto všetko hrá na jeseň prím, ale pozor - vyhotovené z kože. Koža zažíva svoj veľký návrat v obdobne veľkom štýle, v akom ho zažívajú práve teraz napríklad denimové košele. Kožená bunda navyše v dnešnej dobe nemusí znamenať iba čiernu, či hnedú farbu. Naopak - červená, zelená, sýtomodrá - výrobcovia textilu popustili uzdu fantázii a k dispozícii ponúkli širokú a pestrú paletu farieb.

Kožená bunda je pomerne univerzálnym kúskom v šatníku muža či ženy. Na poli dámskej módy je vďačná jej kombinácia s čipkovanými materiálmi, kde drsnosť kože a romantičnosť, ktorú v sebe čipka skrýva, sa snúbia do príjemného a oku lahodiaceho výsledku. 

Za zváženie stojí aj kombinácia kože, denimu a strieborných či zlatých doplnkov, výsledný efekt bude určite potešením pre každého pána či dámu. 

Takmer nič sa nedá pokaziť ani v prípade, že dáma skombinuje púzdrové šaty žiarivých farieb s koženou bundou strihanou do pása. Kotníkové čižmičky na vyššom podpätku, vhodné doplnky a dramatický účes a líčenie sa spolu podpíšu na takmer dokonalom outfite vhodnom na spoločenskú príležitosť, akou je rockový večierok alebo koncert s pozvánkou do VIP sekcie. 

Aj pri kombinovaní outfitu, ktorého základom sa stane kožená bunda sa však dá urobiť niekoľko chýb. Vyhnite sa najmä týmto:

  • pozor na kombináciu čipky a kožušiny. Kožušinový límec či golier môže byť natoľko zaväzujúci, že si žiada už iba voľnejsí a jednoduchší outfit, aby bola všetka pozornosť sústredená práve naň. V tomto prípade teda siahnite po bavlne, či saténe - neštruktúrovaných materiáloch ideálne bez potlače. V jednoduchosti je krása :)
  • Ak si vyberiete športovú koženú bundu či trench-coat, pokúste sa celý váš outfit ladiť v športovom duchu. Ak má teda bunda opasok, asymetricky našité zipsy, prípadne aplikácie kovových nitov, nemá veľmi zmysel ladiť zvyšok outfitu v romantickom štýle. Zostaňte radšej verné rockovej klasike a odviažte sa poriadne. 
  • V zásade nikdy nič nepokazíte jeansami, jednoduchým topom a koženou bundou. V túto jeseň budete aj vďaka tejto jednoduchej kombinácii vyzerať trendovo a sviežo. Vhodný rúž či lesk na pery v červenej farbe - samozrejme v odtieni, ktorý pasuje práve k vám - vlasy zopnuté do copu a môžete sa vydať v ústrety novým dobrodružstvám.
  • Dlhé kožené kabáty si kupujte iba v prípade, že je vašim primárnym cieľom zúčastniť sa znova kastingu na jednu z úloh v trilógii Matrix. Inak to zrejme nemá zmysel.
Ani dnes nezostaneme nič dlžní niekoľkým inšpiráciám určeným pre mužskú i ženskú časť čitateľov. Nech sa páči:

Ako prvý v poradí prichádza veľmi jednoduchý a nenáročný outfit, pozostávajúci z koženej bundy v modrej farbe, bielych jeansoch, doplnený o odtiene šedej a striebornej farby. Na biele nohavice však pozor, určite už vieme, že nelichotia každej postave, naopak, sú situácie, v ktorých môžu veľmi uškodiť a celý výsledok zničiť.



Nezabudli sme ani na milovníčky červenej. Hoci je agresívnou farbou, nepristane každému a jej nosenie musíme zvážiť dôkladne v závislosti od vhodnosti spoločenskej situácie, na koži pôsobí veľmi zaujímavo a upúta pozornosť. Jej kombinácia s bavlnenými nohavicami cigaretového strihu a čiernym tričkom z nej urobí ideálnu voľbu na bežný pracovný deň, v ktorom však určite nie ste viazané firemným dress-codom a večer chcete zájsť s kamarátkami do baru. Červený akcent opakujúci sa na lodičkách zabezpečí kompaktnosť celého outfitu a vysoký podpätok vám dodá viac ženskosti.

Jemná saténová blúzka s mašľou a sukňa nad kolená s kvetinovou potlačou urobia zo ženy jemnú a milú kvetinku, na ktorú sa takmer každý usmeje. Šmahom ruky - doslovne oblečením čiernej koženej bundy s asymetricky našitými zipsami - však dokážeme aj tomuto outfitu pridať dostatok tvrdosti a rozhodnosti. Čierne kotníkové topánky na širšom podpätku zaručia nielen stabilitu, ale dajú i vedieť, že sa s vami neradno zahrávať. 

Ďalší dámsky outfit je azda ideálnym príkladom nenáročnej dennej klasiky. Aktuálne zvieracie potlače aplikované na topánkach a opasku zabezpečia jeho štýlovosť, skinny jeansy a zelená saténová blúzka sa s hnedou a zlatou farbou dominujúcou doplnkom budú veľmi dobre znášať. Hnedá kožená bunda, ktorá celý outfit podčiarkne bude príjemným zavŕšením outfitu, ktorý si určite možete dovoliť i do práce.


O niečo odvážnejšie dámy sa môžu nechať inšpirovať jednoduchými púzdrovými šatami, lodičkami s potlačou zebry, obyčajným strieborným šperkom a čiernou väčšou kabelkou. Zelená bunda hrá v tomto prípade jedinú farebnú úlohu v celom outfite a z hľadiska dokonalosti sa môže zladiť napríklad s očnými tieňmi. Užite si to dámy!

  
Odviazať sa môžu dnes i páni. Zvieracia potlač dorazila i do pultov predajní orientujúcich sa na pánsku módu a tak nie je žiadnym prekvapením, že outfitu kraľujú výrazné tenisky a šál. Kombinácia kože, denimu a zlatých doplnkov nemusí byť tabu ani pre mužov, počítať však musíte s väčším pútaním pozornosti, než obyčajne - azda i preto sa takto vyberte povedzme na párty. A ak zvolíte denimovú košeľu, určite siahnite po nohaviciach iného materiálu.

Fotografické zobrazenie jednotlivých produktov je výlučným majetkom spoločností uvedených v popisku obrázka a je chránené autorskými právami.

nedeľa 1. septembra 2013

Príručka zamestnanca nadnárodnej spoločnosti: 1. Ako správne používať výťah.

Mnoho čerstvých absolventov vysokých škôl - aj Vysokej školy zvetralých kameňov v Starej Turej napríklad - vyslovene túži po práci v nadnárodnej spoločnosti, obrovskom konglomeráte, ktorý je povedzme z veľkej Ameriky, otvára svoje pobočky krížom-krážom (rozumej aj mírnix-dírnix) po svete a omylom niekomu napadlo aj Slovensko. Aby sa budúci či súčasní zamestnanci takéhoto perspektívneho zamestnávateľa vedeli ľahšie orientovať v práci a aby po kariérnom rebríčku skákali asi tak rýchlo, ako skáče do reči svojim hosťom Iveta Malachovská v Dámskom klube, nájdu si na blogu sériu článkov mapujúcich bežne zaužívané spôsoby a modely správania v takýchto firmách.

Dôležité je si hneď uvedomiť, že budete pracovať určite vo vysokej a veľkej budove a že nebudete mať kanceláriu ale oupn spejs. Je to veľmi moderný a zaužívaný spôsob organizácie pracovnej sily, pretože niekto niekedy vymyslel, že je úplne super, ak na veľkej ploche spolu sedí aspoň štyristo ľudí, medzi ktorými sú iba malé papundeklové deliace steny a že každému tomu zamestnancovi stačí asi tak jeden meter štvorcový životného priestoru. Lebo akože jednak tam bude prebiehať brutálny tok informácií a všetci budú vedieť všetko, jednak aj tá socializácia bude úplne akože super mega, a toto multikulti prostredie bude strašne nápomocné aj pri motivácii zamestnancov. Že budete nechtiac počuť a cítiť prdy asi 6 kolegov okolo vás, že sa budete len ťažko sústrediť, lebo okolo vás nikdy nebude ticho a že čo sa týka množstva baktérií prúdiacich okolo vašej hlavy, môžete si rovno podať ruku s členom organizácie Lekári bez hraníc - to sú iba vedľajšie a zanedbateľné efekty tak skvelej veci, akou oupn spejs nesporne je.  Ak nesúhlasíte, prečítajte si znova to o toku a o socializácii a tak ...


Základom úspechu v práci pre nadnárodnú spoločnosť je dostať sa v krátkom čase k svojmu pracovnému miestu. Nepodceňujte prosím túto prvú radu a venujte dôkladnú pozornosť čítaniu nasledujúcich riadkov.


Výťah v pätnásťpodlažnej budove, do ktorého nastúpite na prízemí v snahe dostať sa k svojmu metru štvorcovému životného priestoru na povedzme 11. poschodí  bude v deviatich z desiatich prípadov stáť na týchto poschodiach:

1.poschodie – vystúpia tu zamestnanci vezúci sa z podzemných garáží – na tých sa dívame zásadne s nevôľou a opovrhnutím, lebo nielen že majú tí smradi auto a v ňom si vyvážajú celý deň svoje tlsté rite, kur*y jedny lenivé, ale ešte je im aj zaťažko prejsť z mínus prvého alebo mínus druhého poschodia na prvé poschodie peši! (existuje desaťpercentný predpoklad, že sa tam z prízemia vezie aj napríklad hajrink manažérka bez auta, ktorá si večer pred tým vykĺbila členok na skvoši. Opovrhnutie by som v tomto prípade zvážil v závislosti od toho, či ste pípl manažér a potrebujete najať nového absolventa vysokej školy alebo nie. Ak potrebujete, povzbudivý úsmev a ľútostivý pohľad sú správnou voľbou.)

2.poschodie – na druhé poschodie si vás privolal niekto, kto chcel ísť na štvrté poschodie, ale keďže príchod výťahu trval nesmierne dlho, zvládol to peši, beťár jeden. Preto sa tu len otvoria automatické dvere, tri sekundy sa čaká, všetci skúmavo hľadia na výťah oproti asi ako na osemnástu sakrálnu stavbu Banskoštiavnickej Kalvárie, niekto zakašle a ide sa ďalej.

3.poschodie – tlačítko tretieho poschodia stlačil omylom pri nastupovaní do výťahu ten, kto vystupuje až na štvrtom poschodí. Aj preto tu nikto nevystupuje, otvoria sa automatické dvere, tri sekundy sa čaká, všetci skúmavo hľadia na výťah oproti ako na devätnástu sakrálnu stavbu Banskoštiavnickej Kalvárie, niekto zakašle a ide sa ďalej.

4.poschodie – tu buďte obzvlášť ostražití – vystúpi tu určite aj ten, kto stlačil trojku a pripravil vás presne o 5 sekúnd vášho vzácneho biznis času. Treba mu to dať patrične najavo, čiže sa napríklad vôbec neuhnúť, ak stojíte pri dverách a zavadziate voľnému priechodu smerom dnu i von. Dlho a uprene sa na dotyčného pozerajte, asi ako keď sa Alena Heribanová snaží okolo svojho hosťa naozaj zazrieť anjela strážneho.

5.poschodie – na piatom poschodí sa bude v pätnásťpodlažnej budove s najväčšou pravdepodobnosťou nachádzať kaviareň. Vystúpia tu z výťahu tí, ktorí sa z prízemia viezli na piate poschodie. Nie je potrebné uchyľovať sa k žiadnym prejavom, voziť sa na piate poschodie z prízemia je v poriadku. Ostražití buďte však pred skupinou zamestnankýň finančného oddelenia, ktoré si zo svojho ranného nazvime to tím mítingu nesú v rukách nedopité laté, kapučíno a horúci čaj. Sú šťastné, rozkokošené, lebo jednak si teda dobre poklábosili, jednak si vymenili recepty na brownies – lebo teda Peťka ja ich mam vždy také suché, vieš, ale tie tvoje, tie su také šťavnaté,  nadýchané – ale hlavne majú polhoďku pracovnej doby úspešne z krku. A keďže sú šťastné a rozkokošené, je tu veľký predpoklad, že vám vylejú na vaše šatstvo trochu toho čajíka, trochu tej kávičky. Ale nakoľko si to nevšimnú, nečakajte žiadne ospravedlnenie.

6.poschodie – tu sa treba pripraviť na výrazné obmedzenie životného priestoru. Na scénu prichádza tučika s kávou, troma hnedými cukrami (lebo veď tie sú zdravšie kámo) a marlenkou, ktorá sa s nádejou, že kúsok schudne, vydala pred desiatimi minútami z piateho poschodia na siedme peši s výrazom v tvári podobným Frodovmu, keď sa dozvedel, že má zaniesť prsteň Temného pána do Hory osudu. Na šiestom ale zistila, že to nezvládne a privolala si výťah. VÁŠ VÝŤAH! Tučika nastúpi, je potrebné počítať aj s tým, že zasvieti kontrolka preťaženia výťahu. V tomto prípade je medzi prítomnými všeobecne obľúbené poskakovať a všakovakými výmyslami prejsť výťahovému softvéru cez rozum. Neodporúčam to však robiť v prípade, že sa teda vyslovene nechcete zrútiť do výťahovej šachty.

8.poschodie – z výťahu vystupuje finančné oddelenie, pripravte sa na pretlak informácií – Vierka, a je ten Koleník teplý alebo nie, lebo ja keď ho vidím ... uff ... (všetky sa smejú a s nádejou sa dívajú na Vierku, ako keby mu práve ona dávala každý večer). Nastáva však krízová fáza vášho výťahového cestovania. Nastupuje firemná Carrie Bradshaw, a.k.a. aj ako veľmi sebavedomá tučika nízkeho vzrastu, ktorá so zmrzlinou Magnum a chipsami Pringles sleduje tento populárny seriál každý večer a cez víkendy zbehne jeho filmové spracovanie, obidve časti. Kvetované kaliopky zlatej farby trónia nad ružovými lodičkami, ktoré obopínajú kotník tak, že vyslovene cítite tú bolesť. Sieťovaný top striebornej farby zakrýva čierne tričko s krátkymi rukávmi, pričom za paže obrích rozmerov by sa nemusel hanbiť ani Fero, ktorý žere každý deň kuracie mäso a o dvanástej a štvrtej chodí do firemného fitka. Kruhové náušnice a kvetina vo vlasoch dávajú tušiť, že Carrie si dala na svojom vzhľade nenormálne záležať. Líčenie á la Jennifer Grey z Hriešneho tanca a presne deväť náramkov na pravej ruke rôznych tvarov a materiálového vyhotovenia dajú zabrať vašim receptorom tak, že zabudnete, kde máte vlastne vystúpiť. Carrie stláča pätnástku, čo je neklamným znakom toho, že na heliporte na  vrchole budovy ide vítať medziplanetárnu návštevu – jej outfit preto zrazu dáva úplný zmysel.

10.poschodie – tu vystupuje tučika s kávou a troma cukrami, marlenku už po ceste zo šiesteho stihla zožrať. Po jej odchode cítite, ako lano výťahu jemne povolí svoje napätie asi ako guma na čerstvo vyzlečených nohavičkách Jadranky. Iba poschodie vás delí od cieľa.

12.poschodie – sorry, ale keď vidíte na displeji toto číslo, dorazí do vašej mysle prieskumník, ktorý vám oznámi, že ste pri nastupovaní zabudli stlačiť jedenástku. Veziete sa teda s Carrie na pätnástku a pri menšom šťastí sa už nikde nezastavíte. Zamestnanci od jedenásteho poschodia vyššie totižto pochopili, že voziť sa výťahmi nemá žiadny zmysel.