pondelok 23. decembra 2013

Lekcie sarkazmu – ako prežiť vianočné trhy

Úvodom šokujúca informácia: áno, na trhoch – v ktoromkoľvek meste, väčšom či menšom – bude naozaj plno ľudí. Zdravím touto cestou moju veľmi dobrú známu, ktorá ma na ne dotrepala v sobotu okolo šiestej večer, aby mi následne trhala rukáv čierneho flaušového kabáta silou hodnou ruskej guliarky Koržanenkovej s výkrikmi, že všade je veľa ľudí, všetci jej šlapú na nohy, na bunde má v rámci vianočnej dekorácie vyliate minimálne tri decilitre vareného vína a nad vačkom umiestnený jeden plátok cibule. Všetci agorafobici by mali byť pripravení na to najhoršie a v rámci tréningu z času na čas zájsť na bratislavské letisko, na ktorom vládnu ideálne podmienky na nácvik: plocha je to veľká, šanca, že tam budú ľudia minimálna a skutočné lietadlo odtiaľ vzlietne vždy iba v prestupnom roku. 


Ďalšia dobrá správa – hoci je to nesmierne prekvapujúce, na vianočných trhoch budú hrať vianočné piesne. Ne-ča-ka-né. Ja viem. Budete počúvať Georga Michaela ako lídra skupiny WHAM z čias, kedy ešte netušil, že bude jedného dňa na toaletách ovlažovať príslušníkov policajnej hliadky prezentáciou originálnej rozkrokovej etudy. Ale možno to už v tom období plánoval, aj dont nou. Pozor teda radšej na TOI-TOI búdky, aj na našej popovej scéne sa pohybuje niekoľko samozvaných rádoby umelcov, ktorí by eventuelne mohli v tomto anonymnom plastovom kráľovstve aromatických výparov čerpať inšpiráciu potrebnú k svojej ďalšej tvorbe. Jeden príklad nájdete v závere blogu. 

Že ľudová tvorivosť, podobne ako šou a zadok Kim Kardashian, nepoznajú hranice, sa dá najľahšie vidieť práve na vianočných trhoch. Dôkazom sú názvy stánkov, ašpirujúce na ocenie Zlatý klinec 2014, 2015 a 2016 – ól in van – v kategórii kreatívny počin roka: Luckystar! Typicky slovenský názov hodný Hviezdoslavovej pravej ponožky.


Gastronomické okienko vianočných trhov je rozmanité. Pozor aj na varené víno. Je jasné, že ak vám ho stánkar podáva s apartnou cukorničkou v ruke so slovami – „Oslaďte si ho, nejak sa mi nevydarilo“ – bude niekde problém. Už ani nehovorím o tom, že jeho aróma je nápadne podobná vývaru z vyššie spomenutej ponožky národného buditeľa. Lahodná „cigánska“ (rozumej päťkrát prebalené, vodou napustené, antibiotikami ovlažené kuracie mäso) sa môže stať takmer lusknutím prsta vstupnou bránou do rozprávkovej krajiny kŕčov, vypúlených očí a spoteného čela. Áno, píšem o sračke.


Pamätajte nato, že dobré zvyky, požehnané sviatky a vrúcne medziľudské vzťahy idú na vianočných trhoch bokom, kámo! Tu to fičí! Tu musíš byť prvý pri stánku s vínom, prvý pri flákote bravčového, prvý pri tom tureckom mede na rohu, jasné, brácho? Jou, jou, jo! Preto zabudnite, že vám tu niekto niekde dá prednosť. Zabudnite, že sa na vás niekto usmeje - s výnimkou zakladateľky fejsbúkovej skupiny Báječná notorička, ale aj tá sa krátko po tom, ako na vás vycerí 7 zvyšných zubov, skláti na zem. Brácho, trhy to je boj a keď na to nie si kámo hustý, sŕkaj si vaječný likér doma! Lakťovky do bokov, ideš na široko a tlačíš sa tým davom. A rozlievaš im tie vínčiská, načo tam s tým stoja ako paznechti so zmrzlinou na prázdnom námestí v Hurbanove v lete.


Skrátka a dobre, ja som bol tento rok na trhoch dvakrát. Vidieť mladých mužov, ako sa opití tackajú naširoko blízkou Michalskou ulicou môžem v podstate aj v niekedy v júli, kedy sa obyvatelia britských ostrovov, ktorých priemerný vek a priemerné IQ spolu tvoria súčet päťdesiat, snažia odhalovať krásy nášho zasnúbeného mestečka v rôznych prostoduhých kostýmoch. Ale ak máte trhy radi a bez ich návštevy by k vám Vianoce prosto neprišli, kľudne si doprajte to víno a cígánsku pre mňa za mňa aj dvakrát za deň.


Na záver si dovoľujem z ošatky humoru a melódií ponúknuť skutočný skvost slovenského moderného popu (vypočutie a pozretie tohto hudobného videa prosím konzultujte so svojím lekárom, za žiadne prípadné následky neberiem zodpovednosť):  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára