štvrtok 19. septembra 2013

Sledujem, ako si ostatní ničia život - čo však na seba ...?

V nadpise samozrejme iba nemiestne žartujem. Svadba je jeden zo zrejme najdôležitejších a najromantickejších momentov v živote. Marcipánové kvetinky, vyprážané kuracie rezne a rolka pražskej šunky. Tri tradičné prvky tradičnej slovenskej svadby. Ja však nie som kulinár, pekár a ani cukrár. Na pobavenie uvádzam, že som sa minule pokúsil zamiesiť hladkú múku do vymiešaných žĺtkov za pomoci elektrických rotovacích metličiek - viete si asi predstaviť, kde všade skončila múka (si na mňa hrdá, však mami?). Nie som teda povolaný poradiť vám, aké je vhodné svadobné menu (aj keď teda tých kuracích plátkov s broskyňou by ste sa mohli naozaj vzdať). Chcem sa v dnešnom krátkom blogu zapodievať tak dôležitou úlohou, ako je vybrať správny outfit pre svedkyňu - najlepšiu kamarátku nevesty:

  • hoci je to asi jasné, pre istotu to zopakujem: zabudnite na denim a aj na módu, ktorú nazývate smelo športovou eleganciou. Na svadbu patrí vysoká elegancia, drahšie materiály, v ideálnom prípade svetlé farby. Ak sa teda náhodou nebavíme o tematických svadbách pod vodou, na horách, vo vesmíre alebo na Mongolskej náhornej plošine v Ulanbátare trebárs (ľudia sú v dnešnej dobe schopní všeličoho).
  • vyslovene zakázanou je biela farba. Dá si ju na seba azda iba budúca svokra nevesty alebo bývalá milenka ženícha. A obidve s rovnakým cieľom - vytočiť nevestu do nepríčetna. Vy ste najlepšie kamky, navyše svedkyne - vašou úlohou bude pri najhoršom sa prizerať (možno občas fandiť) ako sa nevesta s milenkou ťahajú za vlasy v jazierku zámockého parku a po pár minútach by ste mali nevestu ťahať von. Takže si odpustite bielu nelichotivú farbu a sústreďte sa na zvyšné farebné spektrum. 
  • Bielizeň a pančuchy. Večná téma nákupných maniačok. Základom sú snáď pekné a oholené nohy s kvalitnou pedikúrou. Ak ste ich šťastnými majiteľkami, nemusíte si v letných mesiacoch robiť v zásade žiadne vrásky. Ak nie ste, sú pančuchy vhodným spoločníkom na zakrytie niektorých nedostatkov pokožky alebo nepravidelnej údržby. A áno, do otvorených lodičiek - tzv. peep toes - patria pančuchy, ktoré majú odrezanú špicu. Dorazili aj do našich končín a v špecializovaných predajniach vám ich radi ponúknu. Mať pančušky v oblasti prstov v otvorených lodičkách jednoducho faux paus bolo, je a aj bude. Ak budú niektoré fashion bloggerky namietať, že londýnska móda sa už s touto témou vysporiadala, môžem im povedať iba - áno, ak budete žiť v Londýne a ako trendsetterka si do blankytnomodrých peep toes oblečiete obyčajné cyklaménové pančušky - nikto sa zrejme nebude hádzať o zem. My však ideme na svadbu v malej pomerne konzervatívnej krajine, pričom ju chápeme ako spoločenskú udalosť. Takže v tomto smere neexistuje žiadny pardon. Špecializované predajne navyše v dnešnej modernej dobe ponúkajú aj absolútnu vychytávku - sťahovacie prádlo. Dokáže priam zázračne vytvarovať postavu a pomôcť niekoľkými plusovými alebo mínusovými centimetrami všade tam, kde to práve potrebujete. Jeho kúpa navyše z hľadiska nadobúdacej ceny nie je podmienená úverovou žiadosťou a poslúži vám určite viackrát v živote. 
  • Venujme sa krátko farbám. Čierna je určená na spoločenské udalosti predpisujúce black tie. Svadba medzi ne priamo nepatrí a preto po čiernej siahajte vtedy, ak máte pocit, že vaša postava to urgentne potrebuje, prípadne je čierna farba tou, ktorá vám pristane najviac. Netreba však zabúdať, že s pribúdajúcim vekom by ste mali s čiernou farbou ísť čo najďalej od svojej tváre - prehlbuje vrásky, čím pridáva vek a podčiarkuje všetky nedokonalosti pleti i znaky únavy. Na svadbu odporúčam odtiene hnedej, prípadne modrej, pastelové farby sú vo všeobecnosti veľmi vítané. Ružová a jej pastelové tóny samozrejme nie sú na zahodenie, treba si však dať pozor nato, aby ste nevyzerali ako svadobná torta. S ružovou narábajte opatrne a kombinujte, nehodí sa ani ku všetkým typom pleti a farbám vlasov.    
  • osobitnou kapitolou sú účes a líčenie. Na svadbu jednoducho musíte prísť v tomto smere úplne dokonale pripravené. Dajte si záležať na manikúre i pedikúre. Absolvujte najneskôr týždeň predtým kozmetiku a prípadnú tvárovú masáž, pite veľa vody, aby sa pleť hydratovala, prekrvila a napla. Ak máte v pláne dať sa nejak špeciálne ostrihať, urobte to tiež pár dní pred samotným dňom D. Vlasy si následne oddýchnu a zvyknú si na prípadný nový tvar. Vo svadobný deň by ste mali absolvovať už len formovanie účesu do požadovaného výsledku. Líčenie musí vydržať dlhšie, predpokladám, že zo svadby nezdúchnete hneď po svadobnom obrade. Znamená to, že v horúcich letných dňoch odporúčam iba ľahký a nezaťažujúci make-up. Na jar či jeseň by ste mali make-up zafixovať, aby vydržal pár hodín a do svojej listovej kabelky pribaliť dobrý a kvalitný púder, lesk na pery, prípadne riasenku. 
Mojím dobrým zvykom býva ukázať vlastnú predstavu outfitov, nezostanem v tomto smere dlžný nič ani dnes.  Nesiahol som síce po spomínaných pastelových farbách, dúfam však, že i týchto pár obrázkov pre vás bude aspoň drobnou inšpiráciou.

Prvý outfit je z rady vyslovene romantických kreácií. Ak sa zdá niekomu kvetinová čipkovaná potlač až príliš výrazná, môže smelo siahnuť po modeloch s jemnejšou čipkou. Lodičky na vysokom podpätku sú základom svadobného outfitu, listová kabelka v losovej alebo staroružovej farbe sa postará o príjemný a žiadaný farebný akcent. Perlové náušnice či náramok nemusia byť zrovna pravé a nájdete ich v každej lepšej predajni s bižutériou. Na prvý pohľad trochu smutný outfit v sebe skrýva silu elegancie a je určený dámam, ktoré chcú vyžarovať silu a dôstojnosť hodnú tejto životnej udalosti. Ak si netrúfate na odhalené ramená, odporúčam štólu - z hľadiska farebnosti by v ideálnom prípade mala korešpondovať s listovou kabelkou.   

Šaty s barokovým vzorom v hnedom tóne sú určené pre majiteľky postáv "presýpacích hodín". Krásne zvýraznia pás, dokážu si poradiť aj s primeraným dekoltom. Vzor šiat je predurčený z hľadiska voľby doplnkov na vysokú eleganciu, zvoliť môžete kľudne náročnejšie náušnice, odporúčam však zostať verný už len zlatej farbe. Tá sa v jemných akcentoch opakuje aj na listovej kabelke a opasku. Hnedé peep toe vyžadujú vyššie spomínané špeciálne strihané pančušky. Ide o outfit určený skôr starším dámam. 


Áno, áno - počujem vás veľmi dobre. Toto na svadbu? Hm, hoci môže pôsobiť tretia z ponúkaných kreácií príliš honosným, ba možno až plesovým dojmom, som presvedčený o jej použiteľnosti. Je určená ženám, ktoré majú pás, typický antický strih šiat je nám známy určite aj z červených kobercov. Ku kráľovskymodrej farbe sa ideálne hodia metalické alebo zlaté doplnky. Čelenka vyžaduje dramatický účes s vlasmi učesanými a uhladenými smerom dozadu alebo do efektného drdola, náušnice i náramok by mali pôsobiť vyslovene luxusným dojmom. Namiesto remienkových lodičiek môžete kľudne siahnuť po pohodlnejších sandálach v zlatom prevedení. Zabúdať netreba na večernú kabelku, odporúčam v tomto prípade hľadať opätovne niečo v zlatej, či metalických farbách, prípadne v jemnej lososovej. 


Hoci som vravel, že čiernej farbe sa v ideálnom prípade na svadbe vyhnime, súčasťou štvrtého outfitu sa predsa stala. Rovno strihané nohavice sú určené i pre dámy so širšími bokmi, líniu postavy opticky predĺži vysoký podpätok remienkových lodičiek v zlatom prevedení. Saténová blúzka v jemnej maslovej farbe s krátkymi rukávmi môže byť doplnená o bolero v obdobnom farebnom tóne. Zlatý akcent môžeme smelo zopakovať na poli bižutérie a detailov kabelky. Outfit znesie v ideálnom prípade aj jeden, či dva prstene v zlatej farbe.

Záverečný outfit prináša trochu farebnosti, akú si snáď svadba zaslúži. Červené kapri nohavice sa na prvý pohľad opticky pobili so saténovou blúzkou s čiernou mašľou. Tento zdanlivo nevhodný farebný súzvuk odstránime výberom čiernych remienkových lodičiek s otvorenou špicou a kabelky v čiernobielom farebnom prevedení. Keďže na lodičkách je zlatá pracka, pokračujeme ďalej v podobnom duchu i pri voľbe doplnkov. 

Fotografické zobrazenie jednotlivých produktov je výlučným majetkom spoločností,
uvedených v popisku obrázka a je chránené autorskými právami.








 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára